Artikelen

Domein Tempelberg (Maurice Fol)

Domein Tempelberg (Maurice Fol)

Een wijnbouwer die zijn ambities toont

Linden is gelegen in het heuvelachtige Hageland aan de rand van Leuven, juist tegenover Pellenberg, het hoogste punt van Vlaams-Brabant

In 1972 plantte de familie Fol de eerste wijnstokken op de Tempelberg.

dsc 0207

Het was eerst een hobby die een zeer beperkte opbrengst opleverde voor eigen gebruik.

Door het volgen van cursussen bij Professor Scheys van de universiteit van Leuven en de INRA te Colmar (Frankrijk),

tevens de vele contacten met Franse wijnbouwers, leerde men snel en ging de kwaliteit er op vooruit.

Het gevolg was dat in 1992 de eerste flessen werden gecommercialiseerd in het Restaurant Sire Pynnock.

Mede door de inzet, de liefde voor het product, de hoge eisen die we onszelf oplegden, werd de Lindener een onverwacht succes.

In 1993 werd beslist de wijngaard uit te breiden.

Naast de Müller-Thurgau, Ortega en Siegerrebe werd de succesdruif Chardonnay aangeplant.

Dankzij ondersteuning van een Frans oenologie bureau verbeterde de kwaliteit jaar na jaar.


dsc04972   dsc04961  dsc04975


Het rijpen van de wijn gebeurt vandaag op nieuwe Bourgondische eiken vaten.

Pas als de wijn "af" is gebeurd de assemblage van de verschillende wijnen.

De "Lindener" wordt gepresenteerd in een elegante donkere fles met lange hals en dikke buik,

een fles die werd ingevoerd uit Italië.

Het etiket is ontworpen door Frank Fol.



Cuvée Domein Tempelberg

Maurice Fol – Houwaartstraat 98 – 3210 Linden

dsc04994


Lindener Cuvée Lise 2010

100 % Müller-Thurgau

Zijn bijzondere eigenschap is zijn mooie frisheid met lichte muskaatsmaak.

Deze wijn past uitstekend bij schelpdieren, oesters, kreeft, krab, mosselen en

lichte visgerechten,maar is zeer goed te combineren met lekkere Vlaamse asperges.


Lindener Cuvée Isabelle 2010

Deze wijn is een assemblage van 70% Ortega en 30% Siegerrebe.

De Siegerrebe geeft aan de wijn een uitgesproken prachtig boeket.

Past uitstekend bij visgerechten en verschillende desserten en wordt ook vaak aangeboden als aperitief.
Perfect bij gebakken en gestoofde groenten.


Lindener Cuvée Filip 2010

100% Chardonnay met een lagering op Franse eik.
Zeer bijzondere wijn die door de eiklagering een heel speciale toets heeft die gewaardeerd wordt door menig wijnliefhebber.

Past uiteraard uitstekend bij de meeste visgerechten.


Lindener FLO-wijn eau de vie

Komt van de oogst 1999 van verschillende druivensoorten.

De distillatie werd verwezelijkt  door de Firma Smeets uit Hasselt
Kreeg drie jaar eiklagering.

Met dit product werden als Baanbreker 2004 uitgeroepen op de Horecabeurs te Gent.

 wsb 426x240 p1030187

E-SHOP  http://www.frankfol.be/bestel.html

Lindener > Lindener geproefd

Eind 2001 werd een professionele proefsessie gehouden met alle Lindener's vanaf 1992 tot en met 2000 en beoordeeld door deskundigen.

In de negen jaar is de samenstelling van de wijngaard wel geëvolueerd.

Vanaf 2001 is de samenstelling de volgende; 47% Chardonnay, 27 % Müller-Thurgau, 20 % Ortega, 4 % Siegerrebe en 2% Optima.

U zult merken dat het vroeger anders was.


Per jaar vindt u hieronder een technisch overzicht van de samenstelling en info over o.a. de eik lagering.

De Lindener, Domein Tempelberg is een wijn waar elk jaar opnieuw met passie wordt aan gewerkt met de uitdaging toch weer een stukje

meer de perfectie te kunnen benaderen. Bekijkt u het zelf maar......

Meer hier


Simon & Odil Futurefood

Wijn maken is populair

dsc04992


In Vlaanderen wordt steeds meer en betere wijn gemaakt. Elk jaar weer is de cursus wijnbouwer dan ook een succes.


Wat?


Het maken van wijn spreekt natuurlijk wel tot de verbeelding, maar het is zeker niet te onderschatten.
Als wijnbouwer sta je in voor de aanleg, de teelt en het beheer van de wijngaard.

Daarna verwerk je de oogst door middel van persing, gisting en botteling tot een kwalitatief eindproduct: wijn.
In de opleiding wijnbouwer-wijnmaker leer je zowel de theorie als de praktijk.

De theorie krijg je in onze campus te Leuven. Daarna volgt de praktijk in de wijngaard van docent Maurice Fol.


Wie?


‘De deelnemers aan de cursus hebben allemaal wel een reden om bij te leren.

Er zijn er die zelf een wijngaard hebben aangelegd, anderen zullen dat in de toekomst doen en nog anderen

zijn sommeliers die graag aan de klanten vertellen hoe hun wijnen tot stand zijn gekomen.

Vier keer per jaar krijgen ze hier op Domein Tempelberg in Linden praktijk over het onderhoud en de verzorging van wijnstokken

en de werken die ze moeten uitvoeren om goede wijn te maken’, verklaart docent Maurice Fol.


Info


Wil je meer weten over deze opleiding? Kijk dan op onze website of lees het artikel dat gepubliceerd werd in Het Nieuwsblad.


Geplaatst op 22 juni 2011 door Mieke D'Hondt op http://weblog.syntra-ab.be/tag/wijnbouwer/


 


Het werk van de wijngaard en het wijnmaken

dscn0198  0309190946

 

dsc04985  wijnoogst 07.10.07 156a

 

wijnoogst 07.10.07 157  wijnoogst 07.10.07 158c

 

2008 01 24 botteling m. fol 9 large  dsc04991


 Press Artikel

 

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=JP3ENFLJ


http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=O81TB3UI


http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=JG23HJ6N

 

r o b televisie 35 jaar wijnbouwrob op bezoek

 

Het bureau  Reuters publiceerde een artikel over Lindner opgenomen in de Engels kranten wereldwijd

Naar aanleiding van dit artikel zonden een aantal Tv-stations een verhaal uit van deze wijngaard.

Info


dsc00369  dsc04993


Maurice Fol
Houwaartstraat 98
3210 LINDEN - Lubbeek
tel. +32 (0)16/ 62 02 30

Bezoeken voor groepen op afspraak: 016/620 230 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.



VQPRD Hagelandse wijn (9 juillet 1997)


Arrêté ministériel du 9 juillet 1997 portant reconnaissance du “Hagelandse wijn”

comme vin de qualité avec appellation d’origine contrôlée VQPRD 


http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body.pl?language=fr&caller=summary&pub_date=97-10-23&numac=1997036262

Délimitation de la zone de production.

La zone du Hageland délimitée pour la production du « Hagelandse Wijn », est située dans la zone viti-vinicole A.

Elle s'étend entre les villes flamandes d'Aarschot, de Tirlemont et de Louvain.

Pour la production de « Hagelandse Wijn » les cépages suivants peuvent être utilisés

  • Müller-Thurgau
  • Optima
  • Ortega
  • Kerner
  • Siegerrebe
  • Pinot-gris
  • Chardonnay
  • Riesling
  • Auxerrois
  • Bacchus
  • Schönburger
  • Pinot-noir
  • Dornfelder
  • Limberger
  • Domina.

De Hagelandse wijn is een topproduct dat mag wedijveren met de grotere Franse, Italiaanse of Duitse wijnen.

Ondek het reportage van de Hagelanse wijn in deze gids

     publicatie-wijngids-hageland-2011-afbeelding tcm5-72062
http://www.benevit.org/uploads/6/3/9/3/6393191/wijngids-hageland-2011-gids.pdf



Het bezoekerscentrum  van de Hagelandse wijn

Brochure

rots bezcentrwezemaal.pdf (pdf - 402,66kb)


De Hagelandse wijn werd in 2008 uitgeroepen tot de beste Belgische wijn.

De Hagelandse wijn is evenwel nog te weinig gekend maar verdient terecht meer promotie.

Om hieraan te verhelpen werd in Wezemaal, een charmant Hagelands dorpje,

en in de 19de eeuw gekend als wijndorp, het " Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn" ingericht.

Wie de Hagelandse wijn en het Hageland wil leren kennen raden wij een bezoek aan Wezemaal

en het wijnbezoekerscentrum van harte aan.

Je ontdekt er waarom het mogelijk is dat in deze verrassend mooie streek, met succes aan wijnteelt kan worden gedaan

Meer hier

 

Kerkstraat 16
3111 Rotselaar
(Wezemaal)
Tel. 016 29 68 30